Hur ett växthus växer fram

Att odla i växthus har alltid känts som ett måste om man vill odla lite värmeälskande växter. Speciellt om man bor ganska exponerat ifrån havets vindar. Vi har sedan vi flyttade till huset haft ett litet  växthus på 6 kvm, inte så mycket svängrum, men helt okej om man vill dra upp lite tomater, gurka och paprika. 2011 kom jag över lite fönster billigt och tänkte att de kunde vara bra att ha. Bra att ha är lite mitt signum och jag kollar gärna blocket efter begagnat byggmaterial. Jag försöker så gott det går att använda mig av återbruk, dels för att det är billigt och dels för att det ofta funkar lika bra som att köpa nytt.


Val av plats

2011 började vi fundera på vart det nya växthuset skulle stå. Tidigare har vi odlat på ovansidan huset och det är där vi har det lilla växthuset och tillhörande köksland. Men vi har tidigare funderat på om det inte vore bättre att odla på nersidan av huset istället, då vi har utgång ifrån köket åt det hållet och då enklare kan plocka in det vi vill ha och så är det ganska trevligt att ifrån matrummet kunna titta ut på odlingar och växthus. Så valde vi den plats där växthuset nu står. Vi tog förstås också hänsyn till solinstrålning och placering i förhållande till huset.

Markförhållandena spelade också in i valet, då vi bor på en bergshälla. Så när jag grävde bort gräsmattan upptäckte jag att det endast var ca 20 cm djupt ned till berg i den övre delen och närmare 80 cm djupt längs den andra sidan. Vi ville ändå ha växthuset ungefär där vi tänkt och fick istället anpassa grunden efter detta.


Grundläggning

Ytan där växthuset skulle stå grävdes ur fullständigt ner till rent berg. Kanske onödigt så här efteråt. Då det hade räckt att gräva ur för själva  grunden och en bit runt om. Grunden skulle muras upp med lecablock, men eftersom berget var mycket ojämnt och sluttade rejält, så gjorde jag en gjutform först. Därefter gjöt jag en låg grund så att jag skulle få en slät yta att mura på. gjutningen blev då ca 5 cm hög i ett av de övre hörnen och ca 80 cm i ett av de nedre hörnen. Svårt att förklara, men ni ser bättre på bilden nedan vad jag menar. På bilden är dock den gjutna delen fylld med grus. Lite trixigt att bygga en gjutform som skulle bli tät mot berget, men det gick bra till slut. För att vatten ska kunna rinna ut så la jag in rör i gjutningen, så att vatten inte ska bli stående varken inne i i växthuset eller i överkant på utsidan av växthuset. Jag gjöt även in rör så att el och vatten kunde dras in. 2011 blev det inte mer gjort, så murningen sparade jag till våren 2012.


Grundläggning fortsättning

Ja det går inte alltid så fort som man önskar och därför stod vi med halvfärdig grund inför 2012, men eftersom vi hade ett litet växthus, så gick det ju inte någon större nöd på oss. 

Försommaren kom och jag införskaffade cement och fick tag på ett lass sand vid betongfabriken och några lass grus vid ett av åkerierna. Ibland önskar jag att det erbjöds kubikmetersäckar så som det alltid finns i bygg- och inredningsprogrammen. En lastbil som lite snyggt kör intill och lyfter ut säcken där det ska vara. Har dock inte hittat någon firma i Härnösand som erbjuder detta ännu. släpvagn och skottkärra funkar ju också bra:)

På bilden ser ni första varvet med lecablock. Från början tänkte jag att jag skulle mura upp en grund av tegel, men jag är ganska glad att jag valde lecablock, då det är en konst att mura med tegel, jämfört med lecablock som i princip bara är att stapla. Lite får man ju hålla koll på att nivåerna stämmer. 


Stommen

Stommen började jag med under vårvintern genom att kapa upp alla bitar som behövdes. Varje väggregel fick en avfasning för en lite mer exklusiv finish. Allt slipades och målades tre gånger. Spännande sedan att se om allt passar. Stommens mått fick bli utifrån de fönster jag hade till förfogande och modellen för växthuset hittade jag på det mysiga vandrarhemmet Sågverket, som ligger några kilometer bort. Jag tog en bild på fotot med kameran och utifrån den fick jag inspirationen till att det blev som det blev. Bilden såg jag sedan på internet och du kan hitta den på denna blogg: Made in Persbo.



Alla bitarna skruvades ihop till fyra väggar som enkelt restes mot varandra. En vägg gjorde jag spegelvänd, så med denna fick jag skruva upp alltihop igen, men sedan så passade de fyra väggarna. Oj vilken lättnad!

Som du ser så gjorde jag grunden i två nivåer och det var inte tanken först, men så ramlade jag över ytterligare sex glasrutor. En matbutik bytte ut sina kyldörrar och dessa såldes billigt på blocket. De är av typen dubbla isolerglas  och ca 20 mm tjocka och de passade perfekt in i växthuset, eftersom de var 20 cm högre än de övriga fönstren,vilket motsvarade en lecablocksrad. Ibland är det precis som att det är meningen att man ska hitta något bra där ute på webben.





Mer material

Apropå fynd på webben, så hittade jag också en stor pardörr på blocket. Inga karmar eller handtag fanns, men jag gillade dem starkt ändå och köpte dem under vintern. De var riktigt höga och det hade kanske passat bättre proportionerligt med något lägre dörrar, men jag hade inte hjärta att såga av dem. Nedersta biten fick jag dock ändå byta ut, då den biten var rötskadad. 

Eftersom dörrarna bara var tappade och alltså inte skruvade, så gick det bra att plocka isär hela dörrarna i bitar. Dessa slipades och målades och sattes ihop igen med nya tappar, tänk vad man får lära sig, när man bygger med gamla saker. Dörrarna målades och nya fönsterglas införskaffades.

Andra blocketköp som gjorts under bygget är ca 15 m2 tegel som ska bli golv i växthuset. Det blir kommande vårprojekt. Två rullar med grova plaströr, sådana som suttit nere i en djupborrad brunn. Det var nära 100 meter och jag behövde bara ca 20m, men jag var tvungen att ta alltihop eller inget. Så när jag kapat till det jag skulle ha för vatten och eldragning, så sålde jag i min tur resterande på blocket och på så sätt kostade slangen mig ingenting. Plaströren har jag grävt ner och dragit fram till växthuset från huset. I ett rör har jag sedan elkabel och i röret med den mindre diametern ska jag koppla på sommarvatten.  




Nu har stommen rests och ventiler i grunden är på plats. Totala arealen är ca 14 kvm. Taket fick jag inte tag på något vettigt på blocket även om jag höll utkik under lång tid. Så det blev ett nytt plastisolertak. När takreglarna lagts på plats och så även taket, så fortsatte jag att klä in baksidan och övre delarna på gavlarna med panelbrädor. Mycket målande blev det. Fönstren har jag nästan glömt bort, men även de behövde förstås slipas och målas och några behövde även nytt kitt. Infästningen av fönstren gjordes på enklaste sätt. Fönster har ju normalt handtag och dessa ser till så att små järnläppar låser fönstret i karmen när man vrider på handtaget. Så jag behövde bara borra hål i karmen där läpparna skulle skjutas ut och vips så satt fönstret på plats. Två skruvar på motstående sida säkrade fönstret.
Nu är det så illa att jag inte hittar några bilder på när växthusets yttre blev färdigställt, så ni får hålla till godo till en vinterbild så länge!


















Nu börjar jag längta till våren, så jag kan färdigställa växthuset och den nya köksträdgården. Nu kanske ni undrar varför det inte redan är gjort då växthuset restes 2013. Svaret på det är att vi hyrde ut huset under ett år för en utlandsvistelse och därför har det inte hänt något. Snarare har den trädgård vi hade förfallit och växt igen, då våra hyresgäster inte alls var intresserade av odling. Tanken är ju ändå att göra om den gamla köksträdgården till potatisland, så det blir nog bra ändå:)

20150709
Golvläggning
Så kom våren och sommaren i superfart. Som vanligt tycker man att det aldrig blir någon värme och så vips så står sallader och spenat i blom och det är dags att så nytt:) Men jag kom av mig med att skriva i bloggen om hur det gick med växthuset. 

Jag kom inte igång med golvet förrän i maj, då jag hade rätt mycket plant ute i huset under våren och det var stökigt att bära ut och in hela tiden. Men så tog jag tag i saken och beställde hem ett lass med kross som jag fyllde upp nivåskillnaderna med. Men jag sparade ca 5 cm för ett sandlager för att få en jämn yta att lägga teglet på. Jag har också placerat en slang i sanden för att kunna koppla på vatten i framtiden. Slang har jag redan dragit fram till växthuset, men inte riktigt bestämt mig för hur jag vill ha det. Eftersom vi har planer på att bygga ut huset och jag visste att den ytan är sedan tidigare utfylld med sand, så bestämde jag mig för att nyttja den sanddepån till växthuset. Bra med återbruk som ni vet:) Till vänster har ni en bild ifrån grundläggningen.

Mellan kross och sandlager placerade jag en duk. Både krosslager och sandlager stampade jag med bräda och till fots samt vattenmättade bädden för att ytterligare få lagren att sätta sig på plats. Enligt rekommendation ska man ju använda en maskin till detta, men jag tycker det är en så pass liten yta och den största delen är grund ner till berg. Men om det var rätt beslut återstår att se.

Jag funderade en stund på hur jag skulle lägga teglet, men kom fram till att en halv omlottlägning skulle passa bäst enligt mitt tycke. 


Och så här blev det, riktigt nöjd är jag. Som du ser på den tredje bilden har jag också valt att placera ut en odlingsbädd i vinkel, där jag inte lagt något tegel. Själva golvläggningen gick fort. En sten i varje rad behövde kapas och det tog förstås lite tid, men använde mig av en tigersåg för att markera snittet och sedan slog jag itu stenen med en mejsel. Ibland blev det rakt och ibland inte, men jag hade gott om stenar. 





Efter läggningen av stenar var det bara att gräva fram lite mer sand att fylla ut mellanrummen med. Jag vattnade och packade med en pinne i springorna och så på med mer sand och mer vatten. Senast igår fyllde jag på med yttterligare en del sand eftersom det sjunkit ihop sedan läggningen blev klar. 


Jag är nu rätt nöjd som det är med växthuset, även om jag har tänkt få in en soffa och lite belysning så småningom. 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar